3 min Leestijd

Contractbreuk: Wat is het?

Bij een botbreuk is je been gebroken. Bij een relatiebreuk is je relatie ‘gebroken’. En bij een breuk is je getal gebroken. Wat hebben al deze voorbeelden gemeen? Ooit waren ze bedoeld als een geheel, maar nu zijn ze stuk.

Bij een contractbreuk is dat niet veel anders. Als twee partijen een overeenkomst met elkaar sluiten dan is het de bedoeling dat de daarin opgenomen afspraken volledig worden nagekomen. Maar soms komt een contractspartij de gemaakte afspraken niet na. In dat geval spreken we van een contractbreuk. Maar wat is een contractbreuk nu precies en welke mogelijkheden zijn er voor de andere partij als dit gebeurt?

Wanneer is er sprake van een contractbreuk?

In een contract leggen partijen de afspraken die ze willen maken vast. Hoe je de afspraken vastlegt is aan jou. Dat kan op papier, mondeling, of zelfs op een bierviltje. Als de andere partij zich vervolgens niet aan de gemaakte afspraken houdt, dan is er sprake van contractbreuk. Dit wordt juridisch ook wel ‘wanprestatie’ genoemd. 

Voorbeelden van een contractbreuk zijn: het niet, niet-tijdig of niet-volledig nakomen van een afgesproken prijs of het niet leveren van een bepaald product of dienst of op andere wijze het niet goed nakomen van afspraken.

Stel jou overkomt dit als contractspartij. Dan betekent dat niet dat je met de gebakken peren zit, want binnen het contractenrecht bevinden zich een aantal instrumenten waar je naar kan grijpen om op te treden tegen contractbreuk. Hieronder worden een aantal mogelijkheden uitgelegd. 

Wat te doen bij een contractbreuk?

Wat je belooft moet je ook doen, dus in de eerste plaats heb je altijd de mogelijkheid om nakoming te vragen of vorderen. Nakoming betekent dat de schuldenaar (degene die niet aan de afspraken voldoet) wordt gevraagd om alsnog zijn verplichtingen op de afgesproken wijze na te komen. Doorgaans wordt dan een zogeheten ‘ingebrekestelling’ verstuurd waarin een termijn wordt gegeven aan de schuldenaar om alsnog te voldoen aan de gemaakte afspraken. 

Een andere mogelijkheid die je hebt als de schuldenaar niet of niet tijdig nakomt, is je eigen verplichtingen opschorten. Dat betekent dat je het uitvoeren van je eigen prestatie uitstelt totdat de schuldenaar alsnog nakomt. 

Tot slot kan je de overeenkomst ook ontbinden of vernietigen. In beide gevallen wordt de overeenkomst beëindigd, maar let op: de wet zou de wet niet zijn als hier geen voorwaarden aan verbonden zitten. In het geval van ontbinding moet je denken aan dat er sprake moet zijn van een tekortkoming die de ontbinding rechtvaardigt en in het geval van vernietiging moet je denken aan bedrog, dwaling, misbruik van omstandigheden of bedreiging. En mocht je nou ook nog schade hebben geleden door het niet of niet tijdig nakomen van de schuldenaar, dan heb je ook nog de mogelijkheid om schadevergoeding te vorderen. 

Contact bij een contractbreuk

Het uitgangspunt is dat een contractbreuk niet is toegestaan, maar er zijn situaties denkbaar waarin de schuldenaar geen keuze had. Bijvoorbeeld bij overmacht. Heb je juridische hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op voor een adviesgesprek.

06 december 2024 - Contractenrecht

About Alexandra Iedema

Alexandra is gedreven en volhardend. Haar energieke en doelgerichte aanpak, waarin zij tot de essentie doordringt, zet zij graag in om complexe juridische kwesties vanuit nieuwe en creatieve invalshoeken te benaderen.   Alexandra adviseert, contracteert en procedeert op het gebied van intellectueel eigendom, mediarecht, privacy, (internationale) contracten en arbeidsrecht. Hiernaast is Alexandra bestuurslid van de stichting S.O.S. en lid van de kascommissie van de Vereniging Kunst Cultuur en Recht.

Meer over Alexandra Iedema