2 min Leestijd

Kansspelbelasting bij WK-pools

Het WK is in volle gang en bij veel bedrijven worden WK-pools georganiseerd door de werknemers of door het bedrijf zelf. Over prijzen die een waarde hebben van meer dan 454 euro moet kansspelbelasting worden betaald: of door de organisatie (40,85 procent) of door de winnaar (29 procent). Werknemers die zelf een WK-pool op het werk organiseren moeten er dus rekening mee houden dat ze kansspelbelasting moeten afdragen als het prijzengeld meer dan 454 euro bedraagt.              

Controle

Uitsluitend Stichting de Nationale Sporttotalisator is vergunninghouder om voor het publiek of bedrijfsmatig sportprijsvragen uit te schrijven. In besloten kring, zoals op het werk of voor familie en vrienden, is het wel toegestaan om een voetbalpool te organiseren. Echter, als het prijzengeld hoger is dan 454 euro, moet er kansspelbelasting worden afgedragen. Veel organisaties zijn zich hier niet van bewust en riskeren naheffing en een boete. De controle is vaak eenvoudig: Op inter- en/of intranetsites staan de bedrijfsnamen en de deelnemers vaak gewoon vermeld.

Afdracht

De organisator van de pool is uiteindelijk aansprakelijk voor de afdracht van de belasting over het prijzengeld. Dit kan een werknemer zijn. In dat geval is hij of zij verplicht de afdracht te verzorgen. Het kan echter ook zo zijn dat het bedrijf de opdracht heeft gegeven tot het organiseren van een pool. In dat geval is het bedrijf belastingplichtig. Wordt er geen belasting afgedragen, dan kan de winnaar achteraf een aanslag en boete riskeren. Let op: ook het betalen van prijzengeld in goederen is belast als de waarde van deze goederen boven de 454 euro komt.

Waarde

Bij een waarde van de prijs onder de 454 euro, is geen belasting verschuldigd. Bij een waarde boven de 454 euro (dus ook bij 455 euro), is belasting verschuldigd over het gehele bedrag. Dit geldt ook bij een cumulatie van prijzen bij eenzelfde pool. In dit geval worden alle gewonnen prijzen samen als één prijs beschouwd. De kansspelbelasting wordt berekend over het totaal van de gewonnen prijzen.

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg