Wat wij doen

Mediarecht

Mediarecht gaat over uitingsvrijheid, het recht om je vrije mening te uiten én over het recht op eer en goede naam en het recht op privacy. Zowel in woord als in beeld. Natuurlijk, kritisch zijn mag en het mag ook schuren. Maar er is een grens. Uitingen mogen namelijk niet onnodig schaden of onwaar zijn.

Botsing grondrechten

De uitingsvrijheid en het recht op privacy en eer en goede naam staan geregeld lijnrecht tegenover elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een documentaire waarin allerlei onthullingen worden gedaan terwijl degene over wie het gaat het daar absoluut niet mee eens is en de documentaire wil tegen houden of verwijderen. Hoe werkt dat in zo’n geval?
Beide grondrechten wegen in principe even zwaar. Of de uitingsvrijheid in een concreet geval voor het recht op eer en goede naam en een privéleven gaat zal dan ook afhangen van alle omstandigheden. Uiteindelijk is het de rechter die beslist welk recht voor gaat.

In de afweging die de rechter maakt is de belangrijkste factor of de uiting waar is. Kort door de bocht geldt hierbij; hoe zwaarder de beschuldiging in je uiting hoe steviger je bewijsmateriaal daarvoor moet zijn. Zien de onthullingen in de documentaire bijvoorbeeld op criminele activiteiten? Dan zal de journalist daar stevig bewijs voor moeten hebben.

Verder is het van belang of het onderwerp dat aan de kaak wordt gesteld iets is dat de samenleving aangaat. Gaat het bijvoorbeeld om een privé kwestie die naar buiten wordt gebracht? Dan zal dat de samenleving niet snel aangaan en is de uiting sneller onrechtmatig. Een andere factor die wordt meegewogen is of de persoon in kwestie bekend is en zelf de publiciteit zoekt. Als dat het geval is dan zal die persoon vaak ook meer moeten dulden. Maar ook daar zit een grens aan.

Wat kan een media advocaat voor je doen in het mediarecht?

Wij adviseren en procederen veel voor Nederlandse mediabedrijven die een publicatie naar buiten willen brengen, zoals producenten, journalisten en online platforms. We geven advies hoe je ervoor zorgt dat de uiting geen inbreuk maakt op het recht van degene over wie het gaat. We denken bijvoorbeeld mee over hoe je de uiting het beste kan inkleden en hoe je wederhoor juist toepast. Ook adviseren we over het tonen van portretten, overvaljournalistiek en bronbescherming of lezen we een script na op onrechtmatigheden.

Ook de andere kant kennen we goed. We treden vaak op voor mensen, bekend of onbekend, die ongewild onderdeel uitmaken van een uiting. Wanneer sprake is van smaad en laster kan het ook zinvol zijn om aangifte te doen. We adviseren en zo nodig procederen om de uiting te verwijderen en een rectificatie of schadevergoeding te verkrijgen.
Doordat we beide kanten kennen weten we wat we kunnen verwachten. Dat helpt jouw zaak.

Neem contact met ons op

Merel Teunissen advocaat

"Als advocaat mediarecht ben ik pragmatisch en denk ik graag met mijn cliënten mee om tot een oplossing te komen."

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.