Een zondagmiddag op de bank nam voor Saskia Noort een heel andere wending toen zij het boek Het Reservaat van Liselotte Stavornius opensloeg. Een vrouw die met haar gezin verhuist naar het chique Blaricum, waar ze wordt opgenomen in een vriendengroep waar de wijn rijkelijk vloeit en het met de monogamie niet zo nauw wordt genomen. Dit leek toch wel verdacht veel op haar boek: De Eetclub. Saskia Noort liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter.
Volgens Saskia Noort heeft Liselotte Stavorinus maar liefst 29 elementen uit haar boek De Eetclub gejat. Zo voelt de hoofdpersoon zich in beide boeken eenzaam na een verhuizing, trekt zij een little black dress aan naar een diner en heeft ze seks met een foute man. Dit alles heeft plaats in een rijke gemeenschap (Bergen vs Blaricum) waar de inwoners in dikke SUV’s rijden en de dames witte wijn nippen vanachter enorme zwarte zonnebrillen.
Wat mij betreft elementen die these days in ongeveer iedere ‘vrouwenthriller’ terugkomen, toch? De rechter vond de keuze voor een zwart jurkje (hallo wie heeft ‘m niet in de kast hangen?!) bijvoorbeeld vrij voor de hand liggend en niet bepaald creatief. Daar kwam bij dat het bij Saskia Noort een eenvoudig zwart jurkje met vestje betrof terwijl het bij Liselotte Stavorinus ging om een peperduur zwart jurkje. Het getuigt van modekennis dat de rechter oordeelde dat hiertussen toch echt verschil zit. De rechter kwam tot het oordeel dat 28 van de 29 door Saskia Noort aangevoerde elementen te gewoontjes en alledaags waren om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen.
De overname van een onderneming is volgens de rechter het enige door Saskia Noort aangevoerde element dat van voldoende creativiteit getuigde. De rechter oordeelde dat dit element wel auteursrechtelijk beschermd werd. Het enige probleem voor Saskia Noort was dat de rechter ook oordeelde dat Liselotte Stavorinus hierover nu juist helemaal niet schreef, bummer!
Ook nu de 28 door Saskia Noort aangehaalde elementen afzonderlijk niet auteursrechtelijk beschermd zijn zou de combinatie van deze elementen wel het persoonlijk stempel van de maker kunnen dragen. In dat geval zou van een inbreuk sprake kunnen zijn indien de in de originele combinatie gelegen auteursrechtelijke beschermde trekken herkenbaar worden overgenomen. Hiervan was, mede gezien de verschillen tussen beide boeken, wat betreft het verhaal van Het Reservaat geen sprake. Het Reservaat maakt dus geen inbreuk en blijft gewoon te koop.